събота, 5 септември 2015 г.

Защо ви е нужен адвокат в случай на домашно насилие?

Домашното насилие е един много деликатен проблем, който обаче обхваща голям брой хора в световен мащаб. Това го прави особено важен въпрос, на който трябва да се обърне специално внимание. Множество хора днес страдат от домашно насилие под различни форми, но голяма част от тях дори не присъстват в статистиката, тъй като не споделят проблема си с никого. От страх, притеснение, срам или други съображения, те търпят създалата се ситуация, колкото и нетърпима да е тя, с надеждата, че скоро нещата ще се оправят. В повечето случаи обаче това не се случва, а напротив положението се влошава, така че решението на проблема не бива да се отлага, а да се вземат мерки възможно най-бързо. Адвокатът е единственият човек, който може да бъде полезен в такава ситуация, затова трябва да се обърнем към такъв навреме без колебания.

Ако се намираме в такава ситуация вкъщи, не бива да чакаме и минута повече, а трябва да прибегнем към услугите на адвокат, който работи в сферата на казуси с домашно насилие. Когато виждаме, че нещата не вървят към подобрение, просто се налага да вземем всичко в ръцете си и да действаме, за да спасим себе си и евентуално децата си или други наши близки. Първото нещо, което адвокатът ще направи, е да ни изслуша и да прецени сериозността на положението. Полезно е да споделим с някого какво преживяваме от психологическа гледна точка, но не само. По този начин ще се разтоварим от част от бремето и ще знаем, че вече имаме съмишленик на своя страна, който е готов да помогне. За целта адвокатът трябва да е някой, на когото сме склонни да се доверим.

Следващото нещо, което адвокатът ще предприеме след като осмисли казуса ни, е да ни обясни ситуацията, в която се намираме от правна гледна точка, и да ни предложи възможни варианти за действие оттук нататък. В беседа с него ще се спрем на най-разумните и благоприятни за нас решения, изхождайки от правата, които имаме според закона. Ако се наложи да заведем съдебно дело, какъвто е най-често случаят, адвокатът ще бъде до нас през целия процес, като ни съдейства и насочва не само за документацията и правните положения, но също така и морално. Подкрепата на компетентно лице е изключително важна в подобна ситуация, в която се чувстваме уязвими и безсилни. Само с помощта на добър адвокат бихме могли да постигнем желания изход от проблема, така че не бива да отлагаме наемането на такъв.